I min värld finns inget alternativ som slår pelletsvärme

När Tommy Pettersson för ett tiotal år sedan stötte på sin första pelletspanna kände han direkt ”Det där ska jag ha”. Sagt och gjort. En tid senare värmdes villan i Östhammar med pellets.

Den gamla pannan drevs med el och ved och till att börja med valde Tommy att montera in en pelletsbrännare i den gamla pannan. Det fungerade relativt bra men för att minska uppvärmningskostnaden ännu mer så bestämde sig Tommy efter några år för att installera en pelletspanna.

Upplands VärmeCenter installerade pannan 2012 och den redan låga uppvärmningskostnaden minskade eftersom pelletsförbrukningen sjönk med nära 20 procent, säger Tommy och visar stolt upp den blå pelletspannan där pelletsen matas in i brännaren i jämn takt.

Som den siffernörd han är har Tommy fört statistik över uppvärmningskostnaden i alla år. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Pellets är både ett billigt och klimatsmart alternativ

Sedan vi installerade pelletspannan 2012 har den genomsnittliga uppvärmningskostnaden varit 90 kronor per kvadratmeter och år. Jag tror de

t är svårt att hitta billigare värme. När jag frågade runt bland grannarna så kostade uppvärmningen för dem med bergvärme 120 kronor per kvadrat och år och för dem med direktverkande el 233 kronor.

Själva driften av pelletspannan är automatisk och styrs från en trådlös reglercentral i köket en trappa upp. Det praktiska hanteringen av pellets och aska tycker Tommy är enkel och smidig.

Jag har köpt en pall pellets i stöten. Den är uppdelad i 16 kilos säckar som är lätta att bära in. Och askbehållaren har jag bara behövt tömma ungefär fem gånger om året.

Det har funkat super med pelletspanna i alla år, säger Tommy entusiastiskt.