Lättinstallerad pelletskamin och stilren gjutjärnskamin

ger effektiv och behaglig värme i hus från 1805

När Dick Ahlström i Johannisfors skulle byta uppvärmningssystem för en del av det stora huset bestämde han sig för att installera en pelletskamin. Eftersom han inte ville bygga en skorstenskanal så var valet av kamin lätt: en KMP Mysinge med skorstenslösningen Drag. Drag är en fläkt som monteras på ytterväggen och fungerar som skorsten.

Det var en otroligt enkel installation av pelletskaminen. Kaminen är skorstenslös och det enda som krävdes var att vi borrade ett hål genom väggen för att leda ut rökgaserna. Sedan var det bara att ställa dit kaminen och börja elda, berättar Dick.

Fast det var precis att borren räckte, huset är byggt i slaggsten och väggen bakom kaminen är 82 centimeter tjock, tillägger han.

Dick är mycket nöjd med kaminen och säger att den ger en behaglig värme och att den passar fint in i miljön i rummet. Kaminen är också enkel att sköta och har betydligt lägre driftkostnad än den gamla luftluftvärmepumpen. Dessutom slipper man draget från inomhusdelen som en luftvärmepump ger.

Kaminen kräver verkligen inte mycket skötsel. När det är riktigt kallt går det en 16-kilos säck per dygn. Jag brukar ta hem 10 säckar i stöten från pallen med 52 säckar som lagras hos Upplands VärmeCenter. Det är smidig lösning, för då behöver jag inte ordna lagring hemma och vet att pelletsen lagras den torrt hos Upplands VärmeCenter, säger Dick.

KMP Mysinge kan ersätta upp till 80 procent av tidigare uppvärmning i ett normalhus. Kaminen är termostatstyrd och tänder sig själv när temperaturen når inställt värde. Värmen sprids med en inbyggd, tystgående fläkt.

Vacker och stilenlig gjutjärnskamin i läsrummet

Härom året var Dick på jakt efter en vedeldad gjutjärnskamn till läsrummet i äldre asiatisk stil och besökte Upplands VärmeCenters butik i Östhammar. Oskar Bengtsson tog fram katatloger och visade en kamin som han trodde skulle passa, en Royal Viking. Det är en 150 år gammal modell i nyproduktion. Bakom den mönstrade yttermanteln döljer sig en rejäl konstruktion med modern teknologi som ger effektiv förbränning som minskar åtgången av ved.

Direkt när jag såg den visste jag att den var som klippt och skuren för rummet – ända till vi skulle bära in den. Den väger 280kg! Men väl på plats passar stilen från förrförra sekelskiftet perfekt i rummet.

Kaminen är väldigt effektiv och ger egentligen för mycket värme för rummet. Men Dick är en praktisk person som genom åren lagt ner mycket jobb på att renovera huset. Han har bland annat byggt ett sinnrikt ventilationssystem som leder övervärmen från vedkaminen ner till källaren och hjälper till att värma resten av huset.

Moderna vedkaminer ger otroligt bra värme, säger Dick.